Chocolade Grand Dessert du Chocolat
De voorgeschiedenis:
Een bruiloft in Wales. Een grote chocoladefontein. Een op slag op deze fontein verliefde Majke.


Het principe:
Het principe van een chocoladefontein is simpel, doch briljant. Men neme chocoladebolletjes (56% cacao!) die men omsmelt tot vloeibare chocolade, brengt dit omhoog door middel van een vijzel en laat de vloeibare chocolade vervolgens als een fontein naar beneden stromen. Vervolgens prikt men fruit of andere lekkernijen op een stokje, houdt dit onder de chocoladefontein en smult vervolgens de met chocolade bedekte lekkernij op.


De feiten:
Op 14 augustus wordt Majke de “gelukkige eigenaresse” van een chocoladefontein voor thuisgebruik. Op 19 augustus worden het Toetjestest-panel en Lyanne, vriendin van Majke, uitgenodigd om deze te komen testen.


De voorbereidingen:
Op zaterdagmiddag worden de lekkernijen in huis gehaald door Jos. Tip voor de volgende keer: de fontein gebruiken wanneer de bijzonder lekkere aardbeien niet zo prijzig zijn. Naast diverse soorten fruit zijn onder andere ook marshmellows en Jersey fudge in huis gehaald.Rond 21:00 uur is het gezelschap compleet. De fontein staat dan al een tijdje te verwarmen. Om het apparaat goed te laten werken moet namelijk eerst 1,5 kilo chocolade worden gesmolten, een proces dat ongeveer 30 minuten in beslag neemt. Om de chocolade goed vloeibaar te houden, wordt ook aanbevolen er een scheut zonnebloemolie doorheen te mengen.Wanneer de chocolade goed vloeibaar is, wordt de fontein aangezet. Het resultaat is een prachtige chocoladefontein, die alleen nog mooier had kunnen zijn als Jos even van te voren de fontein waterpas had uitgemeten. Een gemiste kans.

De deelnemers:
Majke, Lyanne, Jos, Kevin, Michel.


De test:
Een afbeelding vertelt meer dan 1000 woorden:

Het is een groot succes. Vrijwel alle lekkernijen zijn aan het einde van de avond op en er is zichtbaar minder chocolade in de fontein aanwezig dan bij aanvang van de avond. Het was opvallend hoe de meeste deelnemers zo hun eigen favoriete lekkernij hadden (zo vond ondergetekende de ananas wel erg lekker). Overigens zitten er ook onwijze fonduevorkjes bij de fontein, deze zijn echter niet gebruikt.De schoonmaak:
Het schoonmaken van de fontein is een lastig klusje, de chocolade is bijzonder hardnekkig. Bovendien moet een heleboel van de chocolade op de een of andere manier weggegooid worden.
Wat wel een absoluut pluspunt is, is dat bij de fontein bonbon-vormpjes geleverd zijn, zodat van de overgebleven chocolade nog wat bonbons gemaakt kunnen worden. Compleet met schuimspaan en borstel maakt dit het schoonmaken toch een stuk makkelijker.

De ervaringen:
Eigenlijk was dit niet het testen van een toetje, dit was meer het bijwonen van een evenement. Vrijwel alle aanwezigen waren het erover eens dat de chocolade té aanwezig was. Het volledig omvullen van een lekkernij met een laagje chocolade zorgde voor een dusdanig sterke chocoladesmaak, dat de lekkernij zelf niet werd geproefd. Een optimaal resultaat werd bereikt door slechts een beetje chocolade op de lekkernij aan te brengen (Tip van Kevin: je moet nooit je hele ding erin steken). Voor een volgende keer is het wellicht een idee om melkchocolade te gebruiken in plaats van pure chocolade.

Chocoladefonteinen is niet een gezelligheidsevent zoals gourmetten of steengrillen, waar men gedurende een aantal uur gezamenlijk rond het eten zit. Vermoedelijk is de fontein bij uitstek geschikt om op feestjes op tafel te zetten, zodat de aanwezigen af en toe eens een lekkernij onder de chocoladefontein kunnen houden.


De beoordelingen:
Majke, trotse eigenaresse: Supergezellig. De eerste ervaring was weliswaar beter, maar dat was op een bruiloft in Wales met een manshoge fontein. De aardbeien met chocolade waren héééééééél erg lekker. Groot pluspunt is dat er voor ieder wat wils is, mits je van chocolade houdt (en zo niet, dan eet je zonder chocolade). Het chocoladefonteinen wordt beoordeeld met een 9!

Lyanne, eerste niet Plus-medewerker als gasttester: Dit is gezelliger dan een Danoontje. De smaak is goed, maar dat vindt ze sowieso van chocolade in een toetje. Pluspunt: je kan kiezen wat je eet. Het chocoladefonteinen wordt beoordeeld met een 8,5.

Jos: Een 10 voor de aardbeien (dat is dan toch al gauw anderhalve euro per punt!) Jos moet ook nog even wennen aan het becijferen, het is alweer een tijdje geleden dat hij dat gedaan heeft. Het cijfer baseert hij dan ook op het geheel: de smaak, de sfeer, de gezelligheid en de presentatie. Het chocoladefonteinen wordt beoordeeld met een 8.

Kevin: Kevin is zoals we weten niet van de chocolade en hij deelt zijn beoordeling dan ook in twee delen. Het eerste deel, de sfeer en gezelligheid, krijgt van hem een 8. De smaak krijgt een 7, wat voor zijn doen overigens een goede score is. Het chocoladefonteinen wordt beoordeeld met een 7,5.

Michel: Michel vond de chocolade eigenlijk een beetje tegenvallen, het is heel erg puur. Duidelijk iets om met mate te nemen. Net als Jos deelt hij één cijfer uit voor het geheel. Het chocoladefonteinen wordt beoordeeld met een 8.Eindbeoordeling: 8


De statistieken:
De avond heeft vier uur geduurd. Een normale toetjestest duurt ongeveer 5 minuten.
De fontein kostte €41.
De chocolade kostte €12.
De aardbeien kostten €15.
De overige lekkernijen kostten €8.
Per 5 minuten levert dit een prijs op van €1,02. Dit is een bijzonder schappelijke prijs.

MGM | 20-08-2006 | 17:49 | 5378 keer bekeken

Reacties: